Etusivu » Hankkeet » Hapan kasvualusta

Hapan kasvualusta

Jaa sivu

Hapan kasvualusta

Pietarsaaren sellutehtaalla syntyy kuorihiekkaa n. 1000 tn/vuosi, joka tänä päivänä läjitetään tehtaan omalle kaatopaikalle. Tämä kuorihiekka soveltuu hyvin happaman kasvualustan raaka-aineeksi. Se sisältää vajaat 30 % maa-ainesta ja loput puun kuorta. Nyt ajateltuun kasvualustan prosessointiin voitaisiin myös käyttää tehdasalueella syntyvää siivousjätettä, jonka määrä on samaa suuruusluokkaa ja koostumus on saman tyyppinen kuin kuorihiekan.

Seostamalla sopivalla tavalla kuorihiekkaa erilaisten ravinnepitoisten sivutuote­jakeiden kanssa voidaan tuottaa hyvälaatuista kasvatusalustaa happamassa maaperässä viihtyville kasveille (esim. Rhododendron, pensasmustikka, havukasvit). Toinen mahdollinen käyttökohde on metsän lannoitus. Seostukseen sopivia jäte-/sivutuotejakeita voisivat olla mm. sikaloiden, navetoiden ja minkkitarhojen lanta, teurastamoiden luujauho, jätevesilaitosten jälkikypsytetty liete yms.

Hankkeen tavoitteena on koota yhteen tähän tuotteeseen tarvittavat raaka-aineen tuottajat, sopiva kompostointiyrittäjä, joka valmistaa kasvualustan ja viimeisessä vaiheessa puutarhayrittäjät, jotka voivat kokeilla tuotetta esim. pensasmustikan viljelyssä ja myydä pussitettua tuotetta kuluttajille. Tuotteen prosessointi ja myynti voidaan helposti kopioida muillekin sellutehtaille ja alueille.

Projektin päärahoittajana toimii Ympäristöministeriö. Osarahoittajana toimii aluekehitysyhtiö Concordia Pietarsaaresta. Mukana olevat yritykset osallistuvat lisäksi omalla työpanoksellaan projektin rahoittamiseen.

Lisätietoa oheisesta uutisvideosta.

Turpeen varassa? Uusiutuvat kasvualustat puutarhassa ja viheralueilla

      Päärahoittajat

   

 

         Yhteistyössä

     

 

Maa- ja Pihatyöurakointi Leif Adler

 

 

 

Leif Hed

Ota yhteyttä ja kysy lisää

Vanhempi tutkija
Leif Hed

040 7722 353
leif.hed